Ultraforarbejdede Fødevarer

En undersøgelse fra Italien viste, at det at spise en masse forarbejdede fødevarer er forbundet med øget risiko for at lide et hjerteanfald hos mennesker, der har hjertesygdomme, og dø af hjertesygdomme, selvom denne person fulgte den plantebaserede middelhavsdiæt og alle de andre regler for forebyggelse og behandling af hjertesygdomme (European Heart Journal, 30.November 2021). Forskere fulgte 1.171 italienere, der allerede havde hjertesygdomme i mere end 10 år og fandt ud af, at de, der spiste de mest ultraforarbejdede fødevarer, havde en 70 procent øget risiko for et andet hjerteanfald eller slagtilfælde og en 40 procent øget risiko for at dø af enhver årsag. Denne undersøgelse klassificerede diæt af NOVA-systemet, der vurderede fødevarer efter forarbejdningsgraden snarere end ved de normalt målte forskelle, såsom en diæt med højt kød eller sukker, eller lavt i frugt og grøntsager. Ultraforarbejdet mad defineres af de processer, der anvendes til fremstilling og opbevaring, ikke på næringsindholdet.

Tidligere data fra NHANES-undersøgelsen viste, at i Nordamerika forbruges næsten 60 procent af kalorierne og mere end 90 procent af sukkeret i “ultraforarbejdede fødevarer” (BMJ Open, marts 9, 2016;6(3)). Disse forskere analyserede kostvaner på mere end 9000 mennesker og fandt, at i gennemsnit 20 procent af de samlede kalorier, de spiste, kom fra sukker i ultraforarbejdede fødevarer. Procentdelen af sukker var meget højere hos dem, der spiste de mest ultraforarbejdede fødevarer. Se min rapport om skjulte sukkerarter.

Behandlingsteknikker kan omfatte:
* tilsætning af konserveringsmidler for at forlænge holdbarheden
* konserves eller aftapning, som ofte indebærer tilsætning af sukker eller salt, og udsætter fødevarer til metaller og plast
* brug af kunstige aromaer og farvestoffer til at efterligne dem, der findes i naturen
* forkogning ved høje temperaturer, såsom frosne stegte fødevarer, som kan danne kendte kræftfremkaldende stoffer
* slibning af tørre fødevarer såsom fuldkorn til mel for at fremstille brød og andre bageriprodukter, pasta og mest tørre morgenmadsprodukter
Når korn formales til mel, fjernes fiber og andre næringsstoffer normalt, og fødevarer fremstillet af mel øger stigningen i blodsukker, der skader dine arterier.

Definitioner
* Ultraforarbejdede fødevarer fremstilles ved at fjerne næringsstoffer som fibre, vitaminer, mineraler eller antioksidanter og tilsætte farvestoffer, konserveringsmidler, antioksidanter, antikakningsmidler, smagsforstærkere, sukkerarter, fedt, salt og andre ingredienser. Ultraforarbejdede fødevarer inkluderer læskedrikke, frugtdrikke, de fleste tørre morgenmadsprodukter, frosne snacks, frosne måltider og forretter, brød, kager, tærter, småkager, snackbarer inklusive strømstænger, diætbarer og energibarer, slik, kiks, salt snack mad såsom kartoffelchips, majschips og kringler, forarbejdet kød inklusive dem fremstillet af fjerkræ eller skaldyr, øjeblikkelige supper og nudelskåle, salatdressinger og mange andre. Forfatterne af NHANES-undersøgelsen definerer ultraforarbejdede fødevarer som ” formuleringer af flere ingredienser, der udover salt, sukker, olier og fedtstoffer omfatter . . . smagsstoffer, farver, sødestoffer, emulgatorer og andre tilsætningsstoffer, der bruges til at efterligne sensoriske kvaliteter af uforarbejdede eller minimalt forarbejdede fødevarer . . . eller for at skjule uønskede kvaliteter af slutproduktet.”

* Uforarbejdede fødevarer er er hele fødevarer, der er genkendelige dele af planter (blade, stængler, rødder, frugter, frø) eller dyr (stykker af kød, fjerkræ eller skaldyr, æg).

* Minimalt forarbejdede fødevarer er dele af planter eller dyr, der er blevet renset og pakket og kan være blevet hakket eller på anden måde reduceret til små partikler; blancheret eller forkogt (men ikke brunet) og/eller frosset eller tørret. Ikke-aromatiserede mejeriprodukter, herunder oste og almindelig yoghurt, og enkle tilberedte fødevarer såsom pasta eller friskbagt brød kan også betragtes som minimalt forarbejdet. Hvis pakken har en meget kort liste over ingredienser (1-4), behandles maden sandsynligvis minimalt, men kontroller for tilsatte sukkerarter.

Mine Anbefalinger
En sund kost indebærer mere end bare at spise masser af frugt, grøntsager, fuldkorn, bønner, nødder og andre frø. Det indebærer også at spise disse fødevarer, når de kommer til dig i naturen, så du kan genkende dele af planter eller dyr. At spise en masse fødevarer, der kommer i pakker, øger risikoen for, at maden ændres på måder, der kan skade dig. Jeg er enig med forfatterne af disse undersøgelser, der anbefaler at skære langt tilbage på ultraforarbejdede fødevarer og få de fleste af dine kalorier fra næringsrige uforarbejdede eller minimalt forarbejdede fødevarer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

RELATED POST

Hvor Meget Vand Skal Du Drikke Hver Dag?

De fleste mennesker behøver ikke at holde styr på, hvor meget væske de tager ind. Den gennemsnitlige person tager i…

Flere gode nyheder om nødder og jordnødder

En nylig analyse af 86 undersøgelser viste, at "der ikke er nogen sammenhæng mellem nødder og vægtøgning, og faktisk viste…

Pro-inflammatorisk kost forbundet med øget risiko for demens

American Heart Association rapporterer, at demens er stærkt forbundet med en proinflammatorisk diæt (slagtilfælde, 15.Marts 2021:52(6A);52:e295-e308). Demens betyder tab af…

Fiber forbundet med reduceret demensrisiko

Forskere fulgte 3700 voksne i alderen 40 Til 64 år i op til 20 år og fandt ud af, at…