Pro-inflammatorisk kost forbundet med øget risiko for demens

American Heart Association rapporterer, at demens er stærkt forbundet med en proinflammatorisk diæt (slagtilfælde, 15.Marts 2021:52(6A);52:e295-e308). Demens betyder tab af hjernefunktion, og din chance for at få demens øges, når du bliver ældre. En ny undersøgelse fra Grækenland viste, at folk, der spiser en proinflammatorisk diæt, er langt mere tilbøjelige til at lide af demens sammenlignet med dem, der spiser en antiinflammatorisk diæt (neurologi, 10.November 2021;10.1212). Denne undersøgelse er især vigtig, fordi den analyserede hele kosten og klassificerede 45 forskellige grupper af fødevarer i:
* proinflammatoriske fødevarer, der øger blodmarkørerne for inflammation, og
* antiinflammatoriske fødevarer, der sænker de samme blodmarkører.

Forfatterne delte 1059 ikke-demente mennesker, gennemsnitsalder 73, i tre grupper baseret på høje, mellemstore og lavinflammatoriske diætscorer. Hver uge i tre år, de mennesker med de bedste anti-inflammatoriske score havde spist et gennemsnit på:
* 20 portioner frugt
• 19 portioner af grøntsager
* 4 portioner af bønner eller andre bælgfrugter
Dem med de værste score havde spist et gennemsnit på:
* 9 portioner frugt
• 10 portioner af grøntsager
• 2 portioner af bælgfrugter
Ved afslutningen af den treårige studieperiode var 62 af deltagerne blevet demente. Dem med de værste inflammatoriske diætresultater var 3,5 gange mere tilbøjelige til at blive demente end dem med de bedste score.

Hvad gør en diæt pro-inflammatorisk eller antiinflammatorisk?
Kronisk inflammation øger risikoen for hjertesygdomme, diabetes, visse kræftformer og mange andre sygdomme. Jo mere proinflammatoriske fødevarer du spiser, jo større er din risiko for disse forhold. Jo mere antiinflammatoriske fødevarer du spiser, jo større er din beskyttelse mod kronisk betændelse og de sygdomme, det forårsager.

Mange tidligere videnskabelige artikler har forbundet risiko for demens med hvad du spiser. Eksempler på antiinflammatoriske diæter inkluderer MIND-diæt, DASH-diæt eller Middelhavs-diæt, der er baseret på:
* spise antiinflammatoriske fødevarer såsom frugt, grøntsager, gærede fødevarer, hele ikke-malede korn, bønner, nødder og andre frø
* begrænsning af proinflammatoriske fødevarer som rødt kød og forarbejdet kød, ikke-fermenterede mejeriprodukter, stegte fødevarer, sukkertilsatte fødevarer og alle drikkevarer med sukker i dem, herunder frugtsaft.

Hvordan Dit Immunsystem Beskytter Dig
Du har ingen bakterier i din krop, før du bliver født, men kort efter fødslen begynder bakterier at vokse overalt på din hudoverflade, i luftvejene og i hele fordøjelseskanalen. De fleste af disse bakterier er gode for dig og hjælper på mange forskellige måder. De hjælper dig med at fordøje og absorbere næringsstoffer fra den mad, du spiser, og for at fjerne affaldsprodukter. De koloniserer foringerne i din luftvej og tarm for at hjælpe med at forhindre skadelige bakterier i at vokse der.

Bakterier skal ikke komme ind i blodbanen. Men når bakterier invaderer din blodbanen gennem pauser i din hud, tarmkanal eller luftveje, erkender dit immunsystem, at bakteriernes sukkerproteiner er forskellige fra sukkerproteinerne på dine egne celler. Dit immunsystem producerer proteiner kaldet antistoffer, der knytter sig til og forsøger at dræbe de invaderende bakterier eller virus, celler, der bogstaveligt talt spiser de invaderende bakterier og cytokiner, der marskalkerer hele dit immunsystem for at ødelægge skadelige bakterier, der forsøger at invadere din krop. De synlige tegn på betændelse — rødme, hævelse, ømhed eller ømhed, feber — fortæller dig, at dit immunsystem arbejder på at bekæmpe en infektion.

Betændelse Forårsager Problemer
Din krops immunsystem hjælper med at beskytte dig mod skadelige invaderende bakterier og til at helbrede skader. Så snart såret er helet eller kimen er væk, skal dit immunsystem dæmpe ned og stoppe med at lave store mængder af disse celler og antistoffer. Hvis dit immunsystem ikke holder op med at fremstille for store mængder celler og proteiner til at dræbe bakterier, kan de samme celler og proteiner angribe dig for at skade:
* din hjerne til at forårsage demens,
* dine arterier forårsager plakdannelse og brækker af for at forårsage hjerteanfald og slagtilfælde,
* dit DNA i celler for at blokere apoptose, der kan føre til kræft,
* din lever kan forårsage diabetes, og
* dit eget immunsystem selv, hvilket fører til autoimmune sygdomme som reumatoid arthritis.

Proinflammatoriske eller antiinflammatoriske fødevarer
Du har mere end 100 billioner bakterier, der lever i din kolon, og hvad du spiser bestemmer proportionerne af gode og dårlige bakterier. De gode bakterier er glade for at spise den samme mad, som du spiser, mens de dårlige bakterier ikke er tilfredse med din fødevareforsyning og forsøger at komme ind i dine tyktarmsceller. Dette tænder dit immunsystem og holder det på at forårsage overdreven betændelse. Hvad du spiser og andre livsstilsfaktorer bestemmer, hvilke typer bakterier der vokser i din kolon.

En diæt rig på opløselig fiber, der findes i de fleste planter, hjælper med at reducere væksten af skadelige bakterier (JAMA Oncol, 2017 Jul 1;3(7):921-927). Mangel på frugt og grøntsager kan forårsage betændelse ved at tilskynde til vækst af skadelige bakterier. Du kan ikke absorbere opløselig fiber fra planter i din øvre tarmkanal, så de passerer til din kolon, hvor specifikke bakterier fermenterer dem for at generere kortkædede fedtsyrer (SCFA ‘ er), der hjælper dig med at undgå overvægt og dæmpe inflammation (Proc Nutr Soc, 2015;74:23-36).

Andre livsstilsfaktorer, der kan tænde dit immunsystem for at forårsage betændelse, inkluderer:
• Rygning
* drikker for meget alkohol
• overvægt
* manglende motion
* udsættelse for overskydende sollys
* D-vitaminmangel
* udsættelse for røntgenstråler og anden stråling
* eksponering for skadelige kemikalier såsom visse insekticider, herbicider eller industrikemikalier
* kroniske infektioner overalt i kroppen

Mine Anbefalinger
Risikoen for demens stiger med alderen, og mere end 50 procent af nordamerikanerne over 85 lider af en vis grad af demens (Assoc Facts and Figures, 2018). Din kost påvirker din modtagelighed for demens, fordi det påvirker de typer bakterier, der vokser i din kolon. Du kan reducere dine chancer for at lide demens ved at følge en antiinflammatorisk diæt:
* Spis masser af frugt, grøntsager, fuldkorn, bønner, frø, nødder, hele ikke-malede korn og ikke-stegt fisk
* Begræns de proinflammatoriske fødevarer som alle forarbejdede og jordede fødevarer, rødt kød, forarbejdet kød, fødevarer med tilsat sukker, alle drikkevarer med sukker i dem, herunder frugtsaft og alkohol.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

RELATED POST

Hvor Meget Vand Skal Du Drikke Hver Dag?

De fleste mennesker behøver ikke at holde styr på, hvor meget væske de tager ind. Den gennemsnitlige person tager i…

Flere gode nyheder om nødder og jordnødder

En nylig analyse af 86 undersøgelser viste, at "der ikke er nogen sammenhæng mellem nødder og vægtøgning, og faktisk viste…

Ultraforarbejdede Fødevarer

En undersøgelse fra Italien viste, at det at spise en masse forarbejdede fødevarer er forbundet med øget risiko for at…

Fiber forbundet med reduceret demensrisiko

Forskere fulgte 3700 voksne i alderen 40 Til 64 år i op til 20 år og fandt ud af, at…