Har Du Brug For Vitaminpiller?

Den amerikanske taskforce for forebyggende tjenester anbefaler ikke rutinemæssig brug af vitamin-eller mineralpiller for at forhindre kroniske sygdomme (USPSTF Bulletin, 4.maj 2021). Hjertesygdomme er de førende dødsårsager i USA i dag, men at tage vitaminpiller har ikke vist sig at forhindre hjertesygdomme, og hverken American Heart Association eller American College of Cardiology anbefaler dem. En undersøgelse af 14.000 middelaldrende læger fandt, at de, der tog vitaminpiller i mere end 10 år, ikke havde en reduceret forekomst af hjerteanfald, slagtilfælde eller død (JAMA, Nov 7, 2012;308(17):1751-60). Multivitaminer har heller ikke vist sig at forhindre demens; en analyse af 28 forskellige undersøgelser, der fulgte mere end 83.000 raske mennesker over 40 år i op til 18 år, viste, at piller indeholdende B-vitaminer, beta-caroten, vitaminer C, vitamin D, vitamin E, vitamin E, kobber eller selen (alene eller i kombinationer) ikke forhindrede eller behandlede demens og tab af hjernefunktion med aldring (Cochrane Database of Systematic gennemgange, 17.December 2018).

Alle de vitaminer, der er nødvendige for menneskers liv og sundhed, kommer fra fødevarer, med undtagelse af D-vitamin, der primært kommer fra sollys. Din krop kræver 13 vitaminer og mere end 15 mineraler, men at tage vitamin-eller mineralpiller kompenserer ikke for en dårlig kost, fedme, manglende motion, røg eller alkohol. Du bør forebygge sygdom og forlænge livet ved at spise en sund, plantebaseret kost, der begrænser sukkertilsatte fødevarer, pattedyrskød, forarbejdet kød og stegte fødevarer. Kontakt derefter din læge for at se, om du har brug for test for specifikke mangler, især:
* D-vitamin hos mennesker, der ikke får soleksponering
vitamin B12 hos ældre og vegetarer
* protein hos mennesker, der ikke spiser animalske produkter

Din risiko for B12-mangel stiger med alderen, fordi du kan miste meget af din mavesyre, der er nødvendig for at hjælpe dig med at absorbere B12. De fleste sunde kostvaner begrænser animalske produkter, den største kilde til B12 (Annu Rev Nutr, 1999;19:357-77), og veganer og vegetarer kan også lide af andre mangler (Nutr Rev, 2013 Feb;71(2):110-7).

Hvordan vitaminer virker i din krop
De fleste vitaminer, især B-vitaminerne, er dele af vitaminer, der starter kemiske reaktioner. Kemiske reaktioner nedbryder mad, så den kan absorberes i blodbanen, starte de processer, der gør mad til det brændstof, som din krop bruger til sine forskellige funktioner, og opbygge og reparere alle væv i din krop. Alle disse kemiske reaktioner er startet af bakterier, der er lavet af din krop og af de bakterier, der lever i din krop.

For eksempel, for at kemisk A skal gå til kemisk B og frigive energi, som dine celler kan bruge, Har du brug for et første f.eks. Derefter har du brug for et andet middel til at nedbryde kemisk B for at danne kemisk C og frigive mere energi. Hvis du mangler det andet kemikalie, der nedbryder kemisk B, kan kemisk B ophobes i store mængder i din krop og kan være giftig og skade dig.

Forskere kender ikke alle de kemiske reaktioner, der er startet af vitaminer, men de har fundet ud af, hvordan nogle af B-vitaminerne hjælper med at fremstille alle proteinerne i din krop. Alt humant protein består af byggesten kaldet aminosyrer. Ni aminosyrer kan ikke fremstilles af den menneskelige krop, så de kaldes essentielle aminosyrer. De andre 13 kan laves af de essentielle aminosyrer, så du behøver ikke at få dem fra din mad; disse kaldes de ikke-essentielle aminosyrer

Du bruger B-vitaminerne til at fremstille den ikke-essentielle aminosyre cystein fra den essentielle aminosyre, methionin. Imidlertid skal methionin gennemgå flere kemiske reaktioner, der fremstiller homocystein, før det fremstiller cystein. Således Methionin > Homocystein > Cystein. Homocystein er dog forbundet med øget risiko for hjerteanfald, så hvis det akkumuleres i kroppen, kan det være skadeligt. B6-vitamin omdanner homocystein til methionin og B9-vitamin (folinsyre), og/eller B12 (cobalamin) omdanner homocystein til cystein. Vitamin B3 (niacin) omdanner cystein tilbage til homocystein. B-vitaminerne afhænger af alle de andre B-vitaminer og mere for at undgå ophobning af giftige kemikalier i din krop.

Hvem kan drage fordel af specifikke vitamin-eller Mineralpiller
For mange år siden var skørbug almindelig hos mennesker, der ikke spiste frugt som kilde til C-vitamin, og beriberi var almindelig hos mennesker, der manglede thiamin, fordi de ikke spiste fuldkorn. I dag er diæter mere varierede, og mange forarbejdede fødevarer er befæstede, så disse mangelsygdomme ses sjældent og derefter normalt kun i sygdom eller alvorlig berøvelse. Nordamerikanere dør langt oftere af sygdomme forårsaget af overskydende mad end af mangler.

Læger kan anbefale specifikke vitaminer eller mineraler i deres behandlingsanbefalinger til patienter såsom:
* mennesker med forhold, der gør det vanskeligt at absorbere og tilbageholde nogle næringsstoffer
* mennesker med sygdomme, der forårsager spild af krop eller muskler
• gravid
* veganere, der slet ikke spiser animalske produkter og har brug for en kilde til vitamin B12
* nogle ældre mennesker, der ikke spiser ordentligt eller mennesker med begrænsede spisemønstre
* D-vitamin til personer, der ikke får tilstrækkeligt sollys
* personer, der ikke kan metabolisere B12
* muligvis mennesker med makuladegeneration
* personer med maveproblemer, der skal tage protonpumpehæmmere
* muligvis nogle mennesker på metformin til behandling af diabetes

Mine Anbefalinger
Der er ingen videnskabelige beviser for, at vitamin-eller mineralpiller forhindrer demens, hjerteanfald eller kroniske sygdomme. Mikronæringsstoffer i fødevarer absorberes typisk bedre af kroppen end dem fra piller, så jeg anbefaler ikke at tage vitaminpiller, mineralpiller eller andre kosttilskud, medmindre du og din læge har identificeret et særligt behov som dem, der er anført ovenfor. Da ingen kender alle de kemiske reaktioner, der foregår i din krop, anbefaler jeg, at du følger, hvad de fleste forskere anser for at være sunde livsstilsvaner (herunder kost) og ikke afhænger af piller, der har flere spørgsmål end svar.
* få masser af motion
* spis masser af grøntsager, frugter og frø (nødder, bønner, fuldkorn)
* begræns sukkertilsatte fødevarer og drikkevarer, rødt kød, forarbejdet kød og stegt mad
* undgå at være overvægtig
* undgå alle former for tobak
* begrænse eller undgå alkohol
* undgå rekreative stoffer og unødvendige receptpligtige lægemidler eller over-the-counter produkter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

RELATED POST

Hvor Meget Vand Skal Du Drikke Hver Dag?

De fleste mennesker behøver ikke at holde styr på, hvor meget væske de tager ind. Den gennemsnitlige person tager i…

Flere gode nyheder om nødder og jordnødder

En nylig analyse af 86 undersøgelser viste, at "der ikke er nogen sammenhæng mellem nødder og vægtøgning, og faktisk viste…

Ultraforarbejdede Fødevarer

En undersøgelse fra Italien viste, at det at spise en masse forarbejdede fødevarer er forbundet med øget risiko for at…

Pro-inflammatorisk kost forbundet med øget risiko for demens

American Heart Association rapporterer, at demens er stærkt forbundet med en proinflammatorisk diæt (slagtilfælde, 15.Marts 2021:52(6A);52:e295-e308). Demens betyder tab af…